UPDATE:

De blauwalg is inmiddels verdwenen en de waarschuwing is door de provincie ingetrokken

Bij de tweewekelijkse controle van het zwemwater is gebleken dat er een lichte verhoogde waarde van blauwalg is gemeten bij het zwemstrand bij het Eiland van Maurik. Op basis hiervan heeft de provincie Gelderland een waarschuwing afgegeven.

Vanwege de blauwalg bestaat er een verhoogd risico op gezondheidsklachten. Met name kleine kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand lopen meer risico om ziek te worden. De aandoeningen die kunnen optreden na het zwemmen in water dat blauwalgen bevat kunnen bestaan uit maag-, darm- of huidklachten. Het zijn relatief milde klachten en gaan in de regel vanzelf na maximaal een dag of zeven over. Bij aanhoudende klachten wordt geadviseerd  contact met een huisarts op te nemen.
Onder invloed van wind kan er ophoping van de blauwalgen plaatsvinden in een gedeelte van het zwemwater ontstaan. Dan ontstaat een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Er wordt voor gewaarschuwd om niet door deze drijflaag heen te zwemmen en er geen kinderen in te laten spelen.

We zullen  de situatie goed observeren en bij verslechtering een zwemverbod gaan instellen.

  • © Copyright 2019 Uit®waarde
  • Postbus 6139
  • 4000 HC Tiel
  • Telefoon 0344 - 68 16 44
  • E-mail info@uiterwaarde.nl
  • Meer informatie?
  • Contact