1e VAART ELEKTRISCHE VEER – Henri I: HET RENKUMSE VEER

Renkum  – Op dinsdag 15 juni 2021 vond de eerste vaart plaats met de Henri I – het Renkumse veer dat vaart tussen Renkum en Heteren. De Henri I is een duurzaam veer, dat vaart op elektriciteit en is uitgerust met zonnepanelen. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van Uit®waarde en de gemeenten Renkum en Overbetuwe in vervulling.

Aan boord bevonden zich de wethouders van de beide oevergemeenten, mevrouw Leonie Rolink-Velthuis (gemeente Renkum) en de heren Dimitri Horsthuis-Tangelder (gemeente Overbetuwe), Ruben van Haren van Smurfit Kappa Parenco en Alex Kwakernaak (Uit®waarde) om de eerste elektrische vaart tussen Renkum en Heteren mee te maken.

De wandel- en fietsnetwerken van beide oevergemeenten worden over het water met elkaar verbonden door de inzet van het duurzame veer. Varen over de rivieren geeft een prachtige extra dimensie aan de beleving van het unieke rivierenlandschap.

Mevrouw Leonie Rolink “Het nieuwe elektrische voetveer over de Neder-Rijn is een visitekaartje voor onze mooie en duurzame gemeente. De afgelopen jaren is er hard gewerkt om de toeristische en recreatieve sector verder te ontwikkelen en de ondernemers hierbij te betrekken. Hiermee is het niet alleen een prachtige verbinding tussen de gemeenten Overbetuwe en Renkum, maar ook tussen de (recreatieve) ondernemers en verschillende fiets- en wandelroutes”.

De heer Dimitri Horsthuis-Tangelder “Duurzaamheid is gelukkig steeds meer een vanzelfsprekend onderdeel van ons dagelijks leven. Dat nu het Renkumse Veer duurzaam vaart, is dan ook een mooie en logische stap. Een fietstocht of wandeltocht door de Betuwe en over de Veluwe is nu nog beter voor het milieu en het klimaat”.

Alex Kwakernaak zegt dat het bijzondere van dit veer is dat het nagenoeg zelfvoorzienend is in haar energiebehoefte doordat het grootste deel van de stroom van de zonnepanelen afkomstig is. Smurfit Kappa Parenco heeft het daarnaast mogelijk gemaakt dat het veer ’s nachts weer gratis volledig wordt opgeladen met stroom van de fabriek. Het elektrisch veer past zeer goed in de duurzaamheidsgedachte van Smurfit Kappa. Wij zijn Smurfit Kappa hier heel dankbaar voor.

De doelstelling van Uit®waarde is, dat in de toekomst de gehele verenvloot wordt omgezet in duurzame veren. Waarbij al een aantal oevergemeenten de wens hebben uitgesproken de volgende duurzame veerverbinding te willen zijn.

Vanaf woensdag 16 juni vaart het veer zoals gebruikelijk volgens het vaarschema en kan kennis worden gemaakt met het duurzame veer.

 

 

 

  • © Copyright 2019 Uit®waarde
  • Postbus 6139
  • 4000 HC Tiel
  • Telefoon 0344 - 68 16 44
  • E-mail info@uiterwaarde.nl
  • Meer informatie?
  • Contact