Linge bereikbaar voor elke kern
Nieuwe steigers én kanoroute langs pareltjes aan de Linge

Dertien kernen in de gemeente West Betuwe grenzen aan de Linge. Desondanks is de Linge nog niet in al deze kernen openbaar bereikbaar voor inwoners. Met de komst van nieuwe steigers én een officiële kanoroute komen er dit jaar extra openbare locaties bij: Veerdam Gellicum, Lingedijk/Tielerweg Geldermalsen, Tricht, Havendijk Beesd, Rumpt en Spijk. En steigers vlakbij het Geofort en Fort Asperen. Dit zorgt ervoor dat de Linge voor meer kernen bereikbaar wordt.

De nieuwe kanoroute 2.0 over de Linge loopt van Tiel tot aan Gorinchem. Op verschillende plekken komen aanlegsteigers. Hiermee ontstaan ‘stops’ langs de mooiste pareltjes aan de Linge. Om uit te rusten, horeca te bezoeken. Genieten van de natuur of om een dorpje of fort te bezoeken. De kanoroute wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Uit®waarde, Waterschap Rivierenland en deelnemende gemeentes, waaronder de gemeente West Betuwe.

Verbinding
“Met de kanoroute 2.0 beleef je op een unieke manier de Linge vanaf het water”, zegt wethouder Rutger van Stappershoef. “De route zorgt voor verbinding tussen de kernen en tussen de sectoren recreatie & toerisme en kunst & cultuur. Hiermee geven we uitvoering aan het beleid Recreatie en Toerisme 2020-2023. De steigers bij het Geofort en Fort Asperen maken cultuurhistorie via het water bereikbaar. Voor onze inwoners, maar ook voor recreanten die onze gemeente bezoeken.”

Alex Kwakernaak, directeur van Uit®waarde, is enthousiast dat de vergunningsaanvraag rond is. “We starten in juli met de realisatie van de aanlegsteigers. Ook worden er bij de nieuwe en bestaande voorzieningen bewegwijzeringsborden geplaatst. En komen op verschillende plekken informatiepanelen. Ons streven is dat de werkzaamheden in oktober klaar zijn. Vanaf dan kan de kanovaarder de nieuwe route varen.”

Linge bereikbaar voor elke kern
De nieuwe kanoroute 2.0 is onderdeel van het project ‘Linge bereikbaar voor elke kern’ binnen de gemeente West Betuwe. Wethouder Van Stappershoef is blij met de realisatie van dit grote project: “Dit project is ontstaan uit een wens van inwoners en ondernemers. Om de recreatieve mogelijkheden aan de Linge te verbeteren. Het doel van dit project is dat elke kern in de gemeente West Betuwe die grenst aan de Linge een openbaar toegankelijke voorziening krijgt. Bijvoorbeeld in de vorm van een steiger.”

“We hebben met verschillende partijen intensief samengewerkt om dit mogelijk te maken. Het dorp Deil had vorig jaar de primeur, met de opening van het eerste ‘Lingelandje’ met aanlegsteiger. Dit jaar realiseren we alle andere beoogde locaties. En kunnen inwoners in de kernen aan de rivier het prachtige Lingelandschap van dichtbij beleven. Inclusief het aangrenzende cultureel erfgoed. Want daar doen we het voor.” Aldus wethouder Van Stappershoef.

  • © Copyright 2019 Uit®waarde
  • Postbus 6139
  • 4000 HC Tiel
  • Telefoon 0344 - 68 16 44
  • E-mail info@uiterwaarde.nl
  • Meer informatie?
  • Contact